enel
enel

Greeting from the former President of the of the Board of Directors, Mr. Panayiotis Thrasyvoulou, for the 30 years of the Association

Νοιώθω ιδιαίτερα περήφανος που βρίσκομαι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, την χρονιά κατά την οποία γιορτάζουμε τα 30χρονα μας.

Ο τομέας του HR στην Κύπρο έχει μακρά ιστορία, και η ισχυρή θέση που απολαμβάνουμε σήμερα αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών των ιστορικών στελεχών μας και όλων των Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ). Αξίζει ιδιαίτερη μνεία σε στελέχη όπως τον κ. Κώστα Παπακυριακού και τον κ. Αρτέμη Αρτεμίου, Επίτιμους Προέδρους οι οποίοι έχουν υπηρετήσει και σαν Πρόεδροι του ΔΣ του Συνδέσμου μας, αλλά και σε όλους τους Προέδρους και μέλη των ΔΣ, τα οποία συνέτειναν στην αναγνώριση του τομέα μας ως πρωταγωνιστή στον επιχειρηματικό στίβο, με επιστέγασμα την αναγνώριση μας από τα εγνωσμένης αξίας βραβεία In Business το 2019 σαν τον καλύτερο επαγγελματικό Σύνδεσμο (τον πρώτο Σύνδεσμο που βραβεύεται σε αυτή την νέα κατηγορία). Όλα τα μέλη των ΔΣ αναφέρονται εδώ.

Ο Σύνδεσμος μας ιδρύθηκε το 1991 με την αρχική ονομασία «Κυπριακός Σύνδεσμος Εργατικών Σχέσεων», έπειτα από πρωτοβουλία μερικών Κύπριων επιστημόνων που παροτρύνθηκαν για τον σκοπό αυτό από τον Διεθνή Σύνδεσμο Εργατικών Σχέσεων που εδρεύει στη Γενεύη.

Αργότερα, ο Σύνδεσμος μας μετονομάστηκε σε «Σύνδεσμος Εργατικών Σχέσεων και Διεύθυνσης Προσωπικού», εφόσον οι δυο αυτοί τομείς είναι αλληλένδετοι και χωρίς πάντα σαφείς διαχωρισμούς είτε στη θεωρία, είτε στην πρακτική εφαρμογή. Μέχρι τότε ο Σύνδεσμος απαριθμούσε περί τα 100 Μέλη.

Η τελική ονομασία «Κυπριακός Σύνδεσμος Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού» καθορίστηκε το 1996.

Με το πέρασμα των χρόνων έχει εξελιχθεί σε μια ζωντανή κοινότητα με πιστά μέλη, τα οποία συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις, Συνέδρια και συναντήσεις ανταλλαγής απόψεων που διοργανώνονται. Συνεισφέρουν επίσης ενεργά στις έρευνες και στις διάφορες εκδώσεις άρθρων και έντυπου υλικού που ετοιμάζουμε.

Σήμερα, απαριθμούμε περί τα 650 μέλη, επαγγελματίες της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εργασιακών Σχέσεων και Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης, αλλά και περί τους 100 οργανισμούς-μέλη.

Η αξιοπιστία μας έγκειται στην αναγνώριση από διεθνή σώματα και φορείς, οι οποίοι αποδέχονται την βασική ιδιότητα μας σαν το μοναδικό επίσημο σώμα που αντιπροσωπεύει τους επαγγελματίες του τομέα μας στην Κύπρο. Αντιπροσωπεύουμε την Κύπρο στον European Association for People Management (EAPM) από το 2000 και στην παγκόσμια ομοσπονδία Συνδέσμων HR, την World Federation for People Management Associations (WFPMA) από το 2000.  Είμαστε επίσης μέλη του διεθνούς οργανισμού για την εκπαίδευση και ανάπτυξη, του International Federation for Training and Development Organisations (IFTDO) από το 2006. Τέλος, από το 2019 είμαστε μέλη της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ).

Βασικός σκοπός του Συνδέσμου είναι η ενεργός υποστήριξη, αντιπροσώπευση και συμβολή στην ανάπτυξη του επαγγέλματος της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού σε όλη την Κύπρο. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην συνεχή επιμόρφωση και δικτύωση μεταξύ των μελών μας, αλλά και στην επιμόρφωση σε θέματα Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της κοινωνίας γενικότερα. Αναπτύσσουμε επίσης δράσεις που αφορούν στην έρευνα αλλά και στην συνεισφορά στα κοινά, διαμέσου της στενής μας συνεργασίας με το κράτος και άλλους θεσμούς και Συνδέσμους. Ενδεικτικά, βρισκόμαστε σε τακτή επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑΝΑΔ) για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εφαρμογή βέλτιστων πολιτικών στήριξης της απασχόλησης αλλά και το περιεχόμενο της κατάρτισης για τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Προσδοκούμε σε ακόμη στενότερη συνεργασία με θεσμούς και κρατικούς φορείς, αφού θεωρούμε ότι η συσσωρευμένη εμπειρογνωμοσύνη των επαγγελματιών του τομέα μας τους οποίους αντιπροσωπεύουμε, μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη στην διαμόρφωση πολιτικής.

Η χρονιά αυτή είναι ιδιαίτερη, αφού ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει μια τεράστια δοκιμασία, από αυτές που προκύπτουν μια φορά στην ζωή μας.

Η έρευνα έχει καταδείξει ότι ο άνθρωπος αναπτύσσεται στο μέγιστο των δυνατοτήτων του όταν περνά μέσα από δοκιμασίες, όταν συναντά προκλήσεις και δυσκολίες. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η υγειονομική κρίση αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι, πιο ανθεκτικοί, πιο συμπονετικοί, καλύτεροι ηγέτες και καλύτεροι άνθρωποι.

Ο Σύνδεσμος μας αντιπροσωπεύσει μια ομάδα επαγγελματιών η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων όσον αφορά στο επιχειρείν, αφού η ενασχόληση μας έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Οι επαγγελματίες του τομέα μας έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της κρίσης της πανδημίας, αφού έχουν κληθεί να διαχειριστούν πολύπλοκα και επείγοντα θέματα που αφορούν στην διαχείριση της απόδοσης, την δημιουργία πρωτοκόλλων εξ’ αποστάσεως εργασίας, την ομαλοποίηση των λειτουργιών, την κατ’ επείγουσα ψηφιακή μεταρρύθμιση και μετασχηματισμό των διεργασιών HR, και παράλληλα την υγεία και ευεξία του προσωπικού των οργανισμών τους.

Ομολογώ ότι η προσωπική μου εμπειρία με τα στελέχη HR της χώρας μας με κάνει περήφανο και με γεμίζει με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον!

Προτού ολοκληρώσω τον χαιρετισμό μου θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στο παρόν ΔΣ. Όπως και τα προηγούμενα, το παρόν ΔΣ αποτελείται από επαγγελματίες εγνωσμένης αξίας, οι οποίοι εργάζονται σκληρά και ανιδιοτελώς για την προώθηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του τομέα της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και του Συνδέσμου μας. Τους ευχαριστώ θερμά για την συνεισφορά τους και τους ευγνωμονώ για τις τόσες ώρες που έχουν αφιερώσει, επιπλέον της εργασίας τους και μακριά από τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μιας και φέτος είναι χρονιά ανανέωσης, εύχομαι στο νέο ΔΣ καλές εργασίες και κάθε επιτυχία. Εύχομαι επίσης καλή δουλειά, έχοντας κατά νου ότι ο Σύνδεσμος μας αποτελεί αγαθό όλων μας, όλων των μελών-επαγγελματιών του τομέα μας.  

Είμαι βέβαιος ότι το μέλλον θα μας βρει πιο δυνατούς, πιο ανανεωμένους και πιο έτοιμους να αγκαλιάσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το μέλλον της εργασίας, όπως αμφότερα προδιαγράφονται με πολλές υποσχέσεις και προοπτική!

Εύχομαι το μέλλον να είναι όσο λαμπρό ήταν και το παρελθόν αυτού του υπέροχου Συνδέσμου επαγγελματιών, αυτής της μοναδικής κοινότητας, της κοινότητας του HR.